Јапонките задолжително консумираат 5 намирници поради кои и на 60 години изгледаат како да имаат 30, а тајната ја кријат од туристите и наместо кафе пијат напиток 137 пати појак од чајот.
Тие не користат суплементи ниту скапа козметика, но секој ден јадат намирници кои ги подмладуваат однатре и пијат мача наместо кафе.
Ова не се диететски суплементи ниту козметика од милион долари. Тоа се само обични намирници од јапонската кујна. Доколку сте уморни и ви се чини дека изгледате постаро отколку што навистина сте, лицето ви е суво, стомакот ви „виси“, а до 21 часот немате енергија, време е нешто да смените.
5 тајни производи кои Јапонките ги консумираат секој ден
1. Ферментирана соја
Јапонките јадат „нато“ 300 денови во годината. Тоа е леплива ферментирана соја. Има препознатлив мирис, но може брзо да се навикнете на нејзиниот вкус и да почнете да уживате во јадењата.
Таа содржи материи кои ги согоруваат висцералните масти (масти околу органите) и иницира автофагија (самочистење на клетките).
2. Умебоши на празен стомак – кисел „ботокс“ однатре
Солени и ферментирани сливи. Јапонките додаваат една во чајот или ја јадат самостојно.
Таа ги намалува отоците и ја прави кожата порцеланска. Го забрзува метаболизмот (според јапонски магазин за медицина од 2025 година).
3. Вакаме во секој оброк, океански колаген за малку пари
Сушени морски лаги. Во Јапонија се додаваат во многу работи, како: супа, салата, ориз.
Тие имаат околу 60 отсто природен колаген, како и фукоидан (супстанција која ја стимулира кожата да произведува сопствен колаген).
4. Мача наместо кафе, енергија и кожа без акни
Не обичен зелен чај туку мача во прав. Мачата е 137 пати повеќе антиоксидантна отколку чајот. Ги согорува мастите и ги намалува воспаленијата на кожата.
5. Шитаке печурки секоја вечер – имунитет и обликување на телото
Јапонките ги варат во супа или ги динстуваат со зеленчук. Пробајте ги. Тие содржат материи кои се моќен согорувач на масти и го зголемуваат имунитетот, а содржат и витамин Д којшто поволно влијае на хормоните.















