Невролог откри кои 4 намирници никогаш не ги консумира: „Опасни се за мозокот“

Точка

09/08/2025

17:39

5.838

Големина на фонт

а а а

Лекарите често советуваат да се избегнува преработена храна, шеќер и заситени масти бидејќи тие го зголемуваат ризикот од хронични заболувања.

Но, покрај овие добро познати совети, постојат и други, помалку очигледни намирници кои можат сериозно да го загрозат здравјето на мозокот, пишува CNBC.

Неврологот и епилептолог д-р Баибинг Чен предупредува на четири вида храна што тој лично никогаш не ги консумира бидејќи можат да предизвикаат сериозно невролошко оштетување.

Оштетените конзерви можат да содржат смртоносни токсини

Ако конзервата со храна е испакната, напукната или лошо вдлабната, тоа е причина за загриженост. Таквото оштетување може да укажува на присуство на Clostridium botulinum, бактерија што предизвикува ботулизам, ретка, но многу опасна состојба.


Најопасната работа е што токсинот не може да се идентификува по мирис, вкус или боја, и со сигурност не се уништува дури и со загревање. Може да предизвика парализа, проблеми со видот, па дури и респираторен застој. Затоа експертите велат: ако не сте сигурни, фрлете.

Тропски риби што можат да ви предизвикаат живописни кошмари

Иако рибите како лососот и сардината се многу здрави, поголемите тропски риби како баракуда, групер, мурена и гоби можат да содржат цигуатоксин, невротоксин кој не може да се уништи со готвење.

Труењето со цигуатоксин може да предизвика чудни симптоми: чувство на печење, променета перцепција на температурата, вртоглавица, па дури и интензивни соништа. Овие риби се особено ризични ако биле уловени на корални гребени, особено во Карибите и Јужниот Пацифик.


Недоволно печено свинско месо може да предизвика цисти во мозокот

Јадењето сирово или недоволно зготвено свинско месо може да доведе до невроцистицеркоза, инфекција предизвикана од свинската тенија. Паразитот може да патува до мозокот, каде што формира цисти кои предизвикуваат напади, зголемен притисок во черепот, па дури и симптоми слични на деменција.

Оваа состојба е водечка причина за секундарна епилепсија во светот и иако е ретка во развиените земји, ризикот постои, особено при патување во земји со лоша хигиена. Затоа е важно секогаш добро термички да се обработи свинското месо и да се обрне внимание на хигиената на рацете.


Непастеризираното млеко носи високи ризици

Со пастеризацијата млекото се загрева за да се уништат бактериите како што се листерија, ешерихија коли и салмонела. Сировото млеко кое не е подложено на овој процес може да предизвика сериозни инфекции, особено кај деца, бремени жени, постари лица и лица со ослабен имунолошки систем.

Инфекциите предизвикани од непастеризирано млеко може да доведат до менингитис, оштетување на мозокот, па дури и смрт. Тврдењата дека сировото млеко лекува болести како што се астма или рак не се научно докажани, предупредува д-р Чен.