Експертите ги советуваат родителите да не се чувствуваат виновни доколку на своите деца им дозволуваат да гледаат во екраните

Точка

25/06/2024

17:35

5.203

Големина на фонт

а а а

Пресекот меѓу децата и времето на екранот се смета за голем предизвик за родителите во модерното време.

Минатата година социјален психолог од Универзитетот во Њујорк објави бестселер за наводните опасности за децата пред одредена возраст кои произлегуваат од употреба на паметните телефони и социјалните медиуми. Други експерти одговорија дека времето поминато пред екранот не е толку лошо - се додека е умерено, стои во анализата на Си-Ен-Ен.

Но, што е со вината што ја чувствуваат родителите што им дозволуваат на своите деца да користат екрани? Тоа е тема на неодамнешното истражување на Др. Нејтан Волтер, вонреден професор по медиумска психологија на Универзитетот Нортвестерн, и двајца коавтори. Нивното истражување се фокусираше на родителската вина поради тоа што им дозволуваат на нивните деца да користат екрани повеќе отколку што советуваат психолозите за развој.


Истражувањето беше објавено оваа година во списанието „Медиумска психологија“.

Податоците покажуваат дека не изненадува фактот што родителите кои се чувствуваат виновни бидејќи им дозволиле на своите деца да користат екрани се под стрес и со помала веројатност да пријават позитивни односи со нивните деца.

Истражувањето, исто така, сугерираше дека е важно темелно да се анализираат тврдењата околу негативното влијание на екраните - бидејќи некои студии покажуваат корелација, но не и причинска врска.

Си-Ен-Ен неодамна разговараше со Волтер за неговото истражување, како родителите можат да го променат своето размислување за користењето на екраните од страна на нивните деца и влијанието на чувството на вина во рамки на семејниот систем.


Во време кога експертите инсистираат да се поминува помалку време пред екранот, што ве инспирираше да ја разгледате идејата за родителска вина?

д-р. Нејтан Волтер: Имам две деца и кога се роди најстарото, ги следевме сите препораки, не се користеше екранот до одредена возраст. Кога наполни околу 2 години, седевме со неа и објаснувавме за појавите околу неа.

Кога се роди нашиот син само неколку години подоцна, бевме во поинаква ситуација, малку позафатени, малку поуморни, и тој беше изложен на екраните многу повеќе отколку таа, особено рано. Чувствував огромна вина - како да не сум успеал како родител. Се чувствував и како лицемер затоа што, како професор по комуникации, држев часови за медиумски ефекти, им презентирам за негативните ефекти од употребата на екранот на моите студенти на 18, 19 и 20 годишна возраст. Моите колеги коавтори имаа слични искуства.

Бидејќи ги проучуваме и емоциите, заедно со коавторите бевме заинтересирани да дознаеме каква е улогата што ја игра вината во негативните ефекти од времето поминато пред екранот. Една од работите што ги најдовме е дека повеќето докази што ги имаме околу употребата на екранот се корелациски. Тоа се само асоцијации со социјални проблеми, дебелина и пониски академски перформанси. Тешко е да се знае дали користењето на екранот всушност ги предизвикува сите овие проблеми. И фактот дека две работи се поврзани може едноставно да значи дека е вклучен и трет фактор, како што е, на пример, социо-економскиот статус.


Ако вашите родители работат на три работни места, тие немаат многу време да поминат со вас дома, така што вие сте со екрани, а исто така може да страдаат вашите академски перформанси. Ковид беше одлична можност да се испитаат ефектите од времето поминато пред екранот и идејата дека емоциите можат да играат поголема улога.

Што откривте додека го разгледувавте влијанието на времето поминато пред екранот врз децата?

Волтер: Здруженијата не им дозволуваат на истражувачите да прават причински заклучоци. Уште поважно, совршена студија не постои. Ако сакате да изберете докази, литературата е толку широка, така што ќе можете да најдете сè што сакате. Затоа најголемата вредност што ја имаме во однос на доказите доаѓа од она што го нарекуваме мета-анализа.

Една неодамнешна мета-анализа разгледа 18 кохортни студии со речиси 250.000 учесници со цел да се открие поврзаноста помеѓу времето поминато пред екранот и депресијата, што е една од главните грижи што ја имаме во врска со оваа тематика. Тука не е пронајдена значајна врска. Само ка одредени подгрупи, одредени возрасти, одредени екрани - постоеше поврзаност одредено време, но не цело време.


Друга мета-анализа ја разгледа врската помеѓу времето на екранот и вештините за функционирање. Оваа анализа опфати 7.000 деца. Немаше апсолутно никаква врска помеѓу когнитивни проблеми и употребата на екранот.

Друга мета-анализа имаше 100.000 учесници и ги разгледа академските перформанси. Повторно, многу различни возрасти, многу различни екрани, многу различни деца и апсолутно никаква врска помеѓу времето поминато во гледање на екранот и академските перформанси. Ако ги изолирате видео игрите меѓу одредени возрасти, може да се заклучи дека се негативно поврзани со академските перформанси, но во тој случај не се работи за малите деца на кои мислиме кога зборуваме за користење на екранот.

Што мислите дека се случува за време на употреба на екраните?

Волтер: Нема ништо инхерентно негативно во времето поминато гледајќи во екранот или користењето на екранот, но исто како и секој друг медиум, тој ги заменува другите активности. Значи, кога сте дома со вашиот екран, не сте надвор од создавање социјални односи со децата. Кога сте дома со екранот, не сте на игралиште и не играте со другите деца.

Повторно, овде станува збор за замената - компромисите помеѓу употребата на екранот и другите активности кои генерираат многу негативни ефекти што ги гледаме - наспроти нешто повродено. Ако ова е случај и ние треба да го разбереме ова во поширок контекст на компромиси. Ова е во основата наше истражување. Ајде да ги погледнеме емотивните компромиси што се случуваат поради стигматизација на екранот во нашето општество.


Др. Џонатан Хајд, социјален психолог од Универзитетот во Њујорк, неодамна објави книга во која ги охрабрува родителите целосно да ги држат своите деца настрана од телефоните до 13-годишна возраст. Како да ги усогласите вашите наоди со тие препораки?

Волтер: Некои екрани може да имаат некои ефекти врз некои деца некое време. И точно е дека ако сакате да изолирате одредени групи, специфични медиуми и специфични содржини, секогаш можете да ги најдете тие ефекти. Исто така, точно е дека ако одзумираме малку повеќе и разбереме дека употребата на екранот се случува во одреден контекст, мислам дека емотивните ефекти се исто така многу важни.

Не сакам да создавам атмосфера каде што употребата на екранот за деца се смета за рамномерно лоша и негативна. Не сакам да го гледам прашањето за користење на екранот како прифатливо или неприфатливо. Јас само се залагам за малку повеќе нијанси.

Нашите наоди навистина не го оспоруваат она што (д-р Хаидт) го кажува. Нашите сознанија повеќе се однесуваат на сигурноста со која се кажуваат овие работи и перцепцијата што ја создава во јавноста за екраните. Она што го гледаме во нашето истражување е дека времето поминато пред екранот нема речиси никакво влијание врз задоволството од односот родител-дете, што се покажа дека е поврзано со здравјето и други важни фактори. Сепак, родителите сè уште се чувствуваат виновни кога нивните деца користат екрани.


Како родителите можат да се ослободат од таа вина и како родителите можат да му пристапат ова прашање од поинаква гледна точка?

Волтер: Важно е да се забележи дека сите овие мета-анализи што ги споменав претходно, во основа не зборуваат за никакви прагови. Значи, временските ограничувања (со екраните) не се фактор. Во секој случај, секое семејство ќе има различен праг. Во нашата студија - и повторно, контекстот беше Ковид - податоците покажаа дека сите сме во основа залепени на нашите екрани, вклучувајќи ги и нашите деца. Просекот што го видовме во однос на секојдневната употреба беше околу четири часа.

Дали тоа (количината на време) се смета за добра? Дали е лоша? Тоа воопшто не беше предмет на нашата студија. Ние се фокусиравме на задоволството од односот родител-дете. Не видовме екрани кои влијаат на тоа. Сепак, живееме во оваа реалност каде што, како родител, постојано се чувствувате како екраните да се ужасни и дека сте лош родител ако вашите деца користат екрани - тоа може да ве оптоварува.

Ако сте родител и се чувствувате виновни, обидете се да прочитате повеќе за екраните и нивните ефекти. Обидете се да прочитате повеќе избалансирани и транспарентни критики кои велат: „Има многу што не знаеме“ и „Има толку многу неизвесност околу ова прашање.


Како вината на родителите околу користење на екраните влијае на односот родител-дете?

Волтер: Го започнавме ова истражување со хипотезата дека зголеменото користење на екранот од страна на децата ќе ја зголеми количината на вина што ја чувствуваат родителите, а тоа, пак, ќе има негативен ефект врз динамиката родител-дете. Но, она што постојано го откривме е дека количината на време поминато пред екранот во однос на часови има многу мало влијание врз чувството на вина.

Кој е рецептот овде? Како можат родителите да се справат со оваа вина?

Волтер: Рецептот не е колку време пред екран треба или не треба да им дозволите на вашите деца да користат, туку како треба да зборуваме за времето на екранот. Да не ги стигматизираме децата кои користат екрани. Да не ги стигматизираме родителите кои им дозволуваат на своите деца да користат екрани.Спонзорирани линкови

Маркетинг