Вкусен оброк со лесна подготовка: Грчка пита со спанаќ

Точка

28/12/2025

17:05

998

Големина на фонт

а а а

Грчкиот специјалитет спанакопита (σπανακόπιτα) без кора со спанаќ направена само со неколку состојки може да биде идеален избор за лесен ручек.

Благодарение на комбинацијата од сирења, путер и јајца, структурата на оваа пита останува сочна, а вкусот е богат и полн. Комбинацијата од спанаќ, фета сирење, моцарела и путер ќе ѝ даде на питата препознатлива грчка арома што ќе направи целиот дом да мириса превкусно.

Потребни состојки:

• 2 лажици маслиново масло;

• 290 гр спанаќ;

• 130 гр брашно;

• 1 лажица прашок за печиво;

• 1 лажица сол;

• 250 мл млеко;

• 2 јајца;


• 60 гр маргарин;

• 120 гр моцарела;

• 120 гр фета сирење;

• 2 лажици пармезан;

• Сол;

• Бибер.



Подготовка:

Вклучете ја рерната да се загрее на 190 степени. Загрејте го маслиновото масло во тава, потоа додадете го сечканиот спанаќ и додадете сол и бибер по вкус. Префрлете ја смесата во цедалка и исушете ја со хартиени крпи. Во голем сад измешајте го брашното, прашокот за печиво и солта, потоа додадете го млекото, јајцата, растопениот путер и измешајте. Додадете го спанаќот, ренданата моцарела и издробеното фета сирење во смесата. Добро измешајте ја смесата и истурете ја во плех обложен со хартија за печење или намастен со маслиново масло, а потоа наросете со рендан пармезан.

Печете околу 40-45 минути во добро загреана рерна, потоа извадете ја да се олади најмалку 15 минути пред да исечете на коцки.