Три чекори до безбеден премин од посна во мрсна храна

Точка

19/04/2025

12:00

745

Големина на фонт

а а а

Важно е храната да се консумира во мали количини, распоредена во 3 до 5 оброци дневно.

Воведувањето на месо во исхраната треба да започне со пилешко месо.

Преминот од посна кон мрсна храна треба да биде постепен. Освен вниманието кон количината и изборот на храна, важно е и начинот на нејзина подготовка.

По неколку недели воздржување од производи со животинско потекло и јадења приготвени со вода или со многу малку масло, многумина се враќаат на вообичаената исхрана, често не внимавајќи на количината или начинот на подготовка.

– Тешко е да се одолее на богатата празнична трпеза, бидејќи содржи сè од што се откажавме за време на постот. Овошјето, зеленчукот, житарките и рибата се заменуваат со месо, кифлички, печени јадења и салати со мајонез или павлака. Ако на ова се додадат колачи, тартови и алкохол, се добива исклучително калоричен оброк. Доколку се претера, може да се појават мачнина, надуеност или болка во стомакот – предупредуваат од Советувалиштето за исхрана при Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.


Совети за безбеден премин од посна кон мрсна исхрана

1. Количина и број на оброци:

Важно е оброците да се мали и рамномерно распоредени во текот на денот – препорачливо е 3 до 5 оброци.

2. Начин на подготовка:

Предност треба да се даде на варена или задушена храна со минимална количина масло. Овие јадења полесно се варат во споредба со пржената храна.

3. Редослед на воведување на намирници:

Месото треба да се воведува постепено, започнувајќи со пилешко или мисиркино месо. Рибата треба да се консумира најмалку двапати неделно.

Кај млечните производи, се препорачува да се започне со урда, јогурт, кисело млеко или други производи со намалена масленост.


Дополнителен совет:

Не треба да се заборави редовното внесување овошје, свежи салати, јаткасти плодови и житни производи.

– Прекинувањето на постот подразбира значителни промени во исхраната. Задржувањето на здрави навики и по постот не е толку тешко како што изгледа. Доволно е исхраната да биде умерена и разновидна, со зачувување на овошјето, зеленчукот и житарките како дел од дневниот режим – велат од „Батут“.

Како да го намалите внесот на калории при главниот оброк?

Да се биде умерен при консумацијата на храна е предизвик. Според доц. д-р Бранислава Теофиловиќ, магистер по фармација и специјалист за исхрана:


– Еден од најефективните начини е да се јаде до 80% ситост. Така, ќе уживаме во храната без да претеруваме. Треба да го слушаме телото и да престанеме со јадење кога ќе се почувствуваме доволно сити, дури и ако на трпезата има уште храна. Препознавањето на моментот на ситост се постигнува со бавно јадење и мали залаци, дозволувајќи му на телото време да испрати сигнал до мозокот дека е полно.

Таа додава дека со малку креативност, оброците може да станат многу поздрава алтернатива:

– Наместо класично пире од компири со путер, може да се подготви пире од карфиол. Пржените јадења можат да се печат во рерна, а калоричните сосови да се заменат со сос од јогурт и зачини. Зеленчукот е нискокалоричен, богат со влакна и вода, што создава чувство на ситост. Треба да се стремиме зеленчукот да биде главна компонента на оброкот, а месото и калоричните прилози да имаат споредна улога. Лесна супа или салата пред главното јадење овозможува внес на повеќе влакна и течности, што го намалува внесот на калории при главниот оброк.