Нема ни трага ни глас од Милан, во потрагата се вклучија кучиња трагачи, Лола намирисала траги на терасата на Планинарскиот дом

Точка

25/06/2024

17:16

20.726

Големина на фонт

а а а

Милан Ѓорѓевиќ се движел кон Планирарскиот дом до набљудувачката станица, но веројатно со свое или друго возило, изјави Радуле Перишиќ, сопственик на шнауцерот.

Потрагата по Милан Ѓорѓевиќ (41) од Ниш веќе две недели не дава резултат. Иако членовите на Планинарската спасувачка служба, полицијата и пријателите на исчезнатиот Милан се на терен, се чини како да потонал во земјата кај Бојанина вода, каде последен пат бил забележан на 10 јуни.

Во потрагата по Ѓорѓевиќ се вклучени и кучиња трагачи, а една од нив е и Лола, сопственост на Радул Перишиќ, професор по социологија, но и уметнички фотограф од Ниш. Лола има 11 години искуство во пребарување и на обуката низ која поминала се покажала речиси 100% успешна!


Барање од семејството

- Во потрагата се вклучивме на 12 јуни во седум часот наутро по барање на семејството. Кога ќе се појават такви ситуации, Лола и Кира, сопственикот Ненад Стаменковиќ, веднаш тргнуваат во потрага. Прво ја однесов Лола до патеката што водеше до Тремо, бидејќи постоеше сомнеж дека Милан се упатил кон тој врв и дека е можно некаде да се повредил. Кога стигнавме до манастирот Вета, ѝ го повторив мирисот на Лола и дадов заповед да почне со пребарување. Тогаш Лола се стрча кон Планинарскиот дом! Пристигнувајќи таму, темелно ја намириса терасата од домот, просторот меѓу паркингот и домот и упорно се враќаше на терасата - ја започнува приказната сопственикот на џуџестиот шнауцер.

Според Перишиќ за Курир, тоа укажувало дека Милан се движел по терасата на Планинарскиот дом.


- Тогаш дојде веста дека околу набљудувачката станица се пронајдени цигари. Помеѓу домот и набљудувалиштето, кучето не покажа иницијатива, но при свртувањето кон набљудувалиштето повторно покажа интерес да ја продолжи потрагата. Таа брзо почна да намирисува во правец кон набљудувачката станица, и кога пристигна на местото. Според искуството со Лола, таму дефинитивно се движел Милан! Пребаравме се околу набљудувачката кула, под неа, како и патеките што водат од тој дел зад Бојанина вода, но таму немаше никакви траги. Не можам да тврдам ништо, но ова пробивање на шините укажува дека постои можност исчезнатиот со возило да стигнал и да се вратил на паркингот - изјави Перишиќ за Курир.

Пребарување во манастирот

Следниот ден Радуле и Лола го посетија просторот околу манастирот Вета.


- И овој простор го пребара Планинарската спасувачка служба со полицијата и не најдовме ништо. Подоцна на теренот излезе водичот Ненад Стаменковиќ, со кучето Кира, кое ја покажа истата трага како Лола. Тоа го потврди и военото куче кое тој ден беше на терен, изјави овој социолог и љубител на животни. Засега е познато дека Ѓорѓевиќ се движел на терасата на Планинарскиот дом и дека до набљудувачката станица пристигнал, но веројатно не пеш, туку со свое или друго возило. Во тоа време времето беше суво, па дури и трагите од гумите се бескорисни. Вистинска мистерија е како овој семеен човек без никакви пороци би можел да исчезне туку така.
Спонзорирани линкови

Маркетинг