Ролат за 15 минути: Колач на нашите баби на кој никој не можеше да му одолее

Точка

31/05/2025

17:46

2.815

Големина на фонт

а а а

Ваквите десерти нè враќаат во детството и будат убави спомени.

Состојки:

 2 јајца

1 кесичка ванилин шеќер

1 чаша (од 2 дл) шеќер

1 чаша јогурт

1,5 чаши брашно

1 лажица прашок за печиво


Подготовка

Вклучете ја рерната на максимална температура.

Изматете ги јајцата со ванилиниот шеќер, полека додадете го шеќерот, потоа јогуртот и брашното измешано со прашок за печиво.

Најголемиот плех за печење обложете го со хартија за печење, истурете ја смесата и печете седум до осум минути.

Штом пандишпанот ќе го извадите од рерна, завиткајте го во влажна крпа (заедно со хартијата за печење) и замотајте го. По пет минути, одвиткајте го, извадете ја хартијата и повторно замотајте го.

По пет минути, пандишпанот премачкајте го со џем по ваш избор, замотајте повторно и оставете го колачот да се излади. По желба, можете да го посипете со шеќер во прав.