Седум типови на супер храна кои го намалуваат воспалението: Нутриционистите препорачуваат да ги јадете секој ден

Точка

03/03/2025

10:30

1.078

Големина на фонт

а а а

Ако сакате да го подобрите вашето здравје преку диета, веројатно веќе сте слушнале за различни категории храна - оние кои помагаат во варењето, го намалуваат воспалението или едноставно се сметаат за „супер храна“.

Сепак, ако сакате да го извлечете максимумот од секој залак и да го направите секој оброк корисен за вашето здравје, најдобро е да изберете храна која обезбедува повеќекратни придобивки. Тука на сцена настапуваат антиинфламаторните супер храни - богати состојки кои не само што помагаат во намалување на воспалението, туку обезбедуваат и бројни други здравствени придобивки.

Меѓу нив се издвојуваат неколку основни групи - овошје и зеленчук, немасни протеини, сложени јаглехидрати и здрави масти, објаснува Ванеса Кинг, нутриционистка во Американската академија за исхрана и диететика, додавајќи:

Кога зборувам за супер храна, мислам на храна богата со хранливи материи, растителни соединенија кои имаат благотворно влијание врз здравјето, но не спаѓаат во класичните категории на хранливи материи.


Храна со калиум

Поради нивното изобилство на антиоксиданси и други антиинфламаторни состојки, супер храната особено се препорачува за луѓе кои се борат со хронични состојби како што се артритис, срцеви заболувања, дијабетес тип 2, автоимуни болести и дигестивни нарушувања како синдром на нервозно дебело црево.

Не постои единствена храна која може да ги задоволи сите нутритивни потреби. Најдобро е да се јаде разновидна храна, со различни бои и нутритивни состави од сите групи, советува Кинг. Затоа, комбинирајте ги супер храните и уживајте во сите нивни придобивки, како и во нивните вкусови.

Бобинки

Бобинките се богати со влакна, вода и витамини, а она што ги прави посебни се нивните светли бои кои укажуваат на силни антивоспалителни и заштитни својства, вели Кинг. Додадете ги во вашата исхрана за да го подобрите здравјето на цревата и да му помогнете на вашето тело да одржува здрави нивоа на холестерол.


Зелка

Во оваа група на зеленчук спаѓаат брокулата и карфиолот, но и бриселското зелје, кељот и зелката. Нивното консумирање може да придонесе за подобро дигестивно здравје и да го намали воспалението во телото.


Лосос

Лососот содржи омега-3 масни киселини, додава нутриционистот.

Клучна е храната богата со омега-3 масни киселини, бидејќи таа е есенцијална хранлива материја која нашето тело не може самостојно да ја произведе, па затоа мора да ја консумираме преку исхраната. „Покрај тоа што го намалува воспалението, лососот има корисен ефект врз здравјето на срцето и мозокот“, вели Кинг.

Замена за лосос

Не сте љубители на лосос (или едноставно ви е прескап)? Кинг предлага други извори на омега-3 масни киселини од морска храна, вклучувајќи скуша, харинга, пастрмка, аншоа и сардини.


Лен и чиа семиња

Ако барате растителен извор на омега-3 масни киселини, ленот и семето чиа се одличен избор, вели Кинг.

Може да се додадат во овесна каша, гранола или да се користат во печење и колачи - ленените семиња се одлични и како замена за јајца. Покрај тоа, тие се богати со растителни влакна, кои позитивно влијаат на здравјето на цревата.


Зелен чај

Шолја зелен чај се смета за моќен здравствен сојузник поради неговата висока содржина на антиоксиданси. Овој чај ги задржува антивоспалителните својства благодарение на полифенолите, особено катехините, кои се поврзани со намален ризик од рак, објаснува Кинг.

Зелен лиснат зеленчук

Спанаќот, кељот и блитвата се исклучително богати со хранливи материи и влакна.

Колку листовите се потемни, толку повеќе витамини и фитохемикалии имаат. Вклучете зеленчук, како што се зелениот зеленчук и блитвата во вашата исхрана за да го извлечете максимумот од вашите хранливи материи, советува Кинг.


Грав и други мешунки

Гравот и другите мешунки се вистинска хранлива ризница, бидејќи содржат изобилство на важни хранливи материи.

Истражувањата покажаа дека мешунките го должат својот статус на суперхрана на посно протеини, влакна, калиум и фолати. Плус, тие доаѓаат во различни видови и бои, па лесно можете да ги вклопите во различни јадења“, истакнува Кинг.

Со вклучување на овие намирници (барем некои од нив) во вашата секојдневна исхрана, не само што ќе уживате во прекрасните вкусови, туку и ќе го поддржите вашето тело во борбата против воспаленијата, вели нутриционистот.