Скриената закана од кесичките чај: Милијарди микропластични честички во секоја шолја

Точка

25/12/2024

16:00

1.499

Големина на фонт

а а а

Чајот, популарен пијалок ширум светот, може да носи скриени ризици за здравјето поради микропластиката што ја испуштаат кесичките чај при подготовка.

Нова студија од Автономниот универзитет во Барселона открива дека комерцијално достапните кесички чај ослободуваат милијарди микропластични честички во топла вода. Овие честички, од различни пластични материјали како полипропилен, целулоза и најлон-6, се апсорбираат од клетките во човечкото тело, при што пластиката навлегува дури и во јадрото на клетките, каде што се складира генетскиот материјал.


Научниците предупредуваат дека микропластиката може да ги премине биолошките бариери, влегувајќи во крвотокот и потенцијално нарушувајќи витални органи и процеси, зголемувајќи го ризикот од сериозни болести како рак.


Рикардо Маркос Даудер, коавтор на студијата, истакнува дека изложеноста на микропластика е дел од секојдневниот живот и дека дури и обичната шолја чај може да претставува опасност.