Пченицата е многу застапена во медитеранската исхрана, која е позната по тоа што е многу корисна за здравјето. Таа е одлична за цревата, во кои се наоѓа изворот на нашиот имунитет, го поттикнува метаболизмот и содржи железо, цинк, селен и витамин Б!
Навикнати сме да подготвуваме пченица за слави, но покрај тоа ретко ја јадеме, но ако ја подготвувате на овој начин, доволна е една лажица дневно за да имате витка линија и силен имунитет во текот на студените денови кои доаѓаат.
Јадете ја секогаш кога ќе почувствувате глад, со малку мед, цимет или какао во прав.
Потребни состојки:
- 1 кг. пченица
- 50 грама суво грозје
- 50 грама ореви
- 50 грама лешници
- 50 грама бадеми
Подготовка:
Потопете ја пченицата преку ноќ, а следниот ден варете ја на тивок оган најмалку 3 часа. Полека додавајте вода, за да не биде премногу.
Сомелете ги оревите, лешниците и бадемите. Кон крајот на варењето додајте ги во пченицата и варете уште 10 минути. Изладете и чувајте во фрижидер.