Совршен спој на кремаст фил и овошје од кој секогаш ќе барате уште: Рецепт за брза капри торта (без печење), готова за 15-на минути

Точка

25/04/2024

21:00

4.696

Големина на фонт

а а а

Се подготвува за 15-на минути, а толку е вкусна што со брзина на светлината ќе исчезне од фрижидерот.

Сезоната на јагоди наголемо е во ек, а сочните плодови го привлекуваат вниманието на полиците од маркетите и пазарите.

Доколку и вие сте љубители на ова вкусно овошје и уживате во овошните слатки тогаш овој рецепт е дефинитивно за вас.

Освен што е кремаста и вкусна, оваа торта се прави за 15-на минути. Искористете го периодот додека има свежи јагоди, а јагодите може да ги замените и со некој друг вид на сезонско овошје.


Состојки:

- половина килограм јагоди;
- 600 грама плазма или други бисквити;
- 200 грама чоколадо;
- 2 чаши кисела павлака;
- 300 грама шлаг;
- 150 милилитри кисела вода;
- 200 грама шеќер;
- 100 милилитри млеко;
- 2 ќесички шлаг за декорирање.


Подготовка:

Плазмата распоредете ја во плех, загрејте го млекото, па прелијте ги плазмите така што да го впијат млекото и да омекнат. Потоа изматете ја павлаката, па ставете ја во сад, па додадете го шеќерот и соединете. Во друг сад ставете го шлагот, изматете со киселата вода. Потоа помешајте со павлаката.

Јагодите исчистете ги и сечкајте ги доколку се поголеми.

Над плазмата ставете го филот со павлака и шлаг, па над него ставете ги јагодите. Потоа стопете го чоколадото и половина од него прелијте го над јагодите. Потоа додадете уште еден ред плазма, па повторно фил, па јагоди, па на крај топено чоколадо.

Украсете со изматен шлаг.

На здравје!




Спонзорирани линкови

Маркетинг