Петровска - Нилсен: Северна Македонија ги поддржува образовните програми на НАТО

Макфакс

11/12/2023

16:25

622

Големина на фонт

а а а

Министерката за одбрана Славјанка Петровска денеска оствари средба со генерал потполковник Макс Нилсен, командант на НАТО одбранбениот колеџ (NDC) од Рим кој заедно со слушатели од 59 земји на сениорскиот курс се во студиска посета на Република Северна Македонија.

За време на средбата министерката Петровска ја истакна одличната 28 годишна соработка помеѓу министерството и НАТО одбранбениот колеџ и потенцира дека и е особено драго што денеска Северна Македонија може да се претстави пред слушателите како НАТО земја членка.

Петровска рече дека во сите овие изминати години, офицери на македонската Армија и високи службеници од Министерството за одбрана имаа можност да се усовршуваат на овој колеџ, а денес и со наш претставник да сме дел од самата образовна институција.

„Ние уште како партнери на НАТО започнавме со поддршка на образовните програми на НАТО, најнапред преку Партнерство за мир на одбранбените академии и институтите за безбедносни студии, преку Програмата за зајакнување на образованието во одбраната (DEEP) и сега со национален претставник во вашиот тим“, рече Петровска.

Министерката Петровска кажа дека нашата држава има огромна почит кон NDC како центар за образование, проучување и истражување за трансатлантските безбедносни прашања. Исклучително е важно што ставува збор за платформа за издигнување во кариерата за многу цивили и офицери од високи позиции кои доаѓаат не само од земјите-членки на НАТО.

Генералот Нилсен изрази задоволство што го предводи тимот од НАТО одбранбениот колеџ во посета на Република Северна Македонија и потенцираше дека на сите одржани средби можеле да се уверат во високиот човечки капацитет во институциите.

При денешната студиска посета, слушателите од земји членки на НАТО, од Партнерството за мир, Истанбулската декларација и глобални партнери надвор од евроатлантската област имаа средби со претседателот на Собранието, Талат Џафери, со Комисијата за одбрана и безбедност, со претставници од Министерствата за надворешни работи и за внатрешни работи, како и од Министерството за одбрана и Армијата

На средбите на слушателите им беа презентирани одбранбените реформи и одбранбената внатрешна и надворешна политика, трансформацијата, мисиите и операциите на Армијата во НАТО контекст.

Слушателите на сениорскиот курс е предвидено во иднина да работат во НАТО штабот во Брисел, командите на НАТО, како претставници во националните институции кои во иднина ќе соработуваат со НАТО Алијансата.Спонзорирани линкови

Маркетинг