Автентичен грчки остров чија заштитничка била божицата Артемида

На Лeрос има многу живописни и мирни села, а најпопуларни се Алинда и Агиа Марина каде се наоѓаат и многу туристички хотели и тоа воедно се единствените места на кои модерната цивилизација оставила своја трага.