(Видео) Телма репортажа: Темниот сјај на Маврово

Точка

20/09/2021

16:10

3.734

Големина на фонт

а а а

Живеат покрај езеро, а немаат вода. Имаат прекини во снабувадњето со електрична енергија, патиштата се дотраени, нема улично осветлување и сметот не се подига редовно.

Водоводот е дотраен, водата нечиста а канализација нема.Со ова се соочуваат жителите на селата и викенд населбите кои гравитираат околу Мавровското езеро.

Од другата страна на езерото е селото Леуново. Ова е изворот од кој се снабдува со вода викенд населбата и хотелот Радика. Проблемите се исти. Вода доволно нема и е бактериолошки неисправна. За празникот Илинден, во викенд населбата немало вода 6 дена.

Ако тоа не е доволно, секаде каде што допира погледот во Маврово, Маврови Анови и Леуново – се гради. Во заштитен појас, во забранет појас, во национален парк. Мештаните и сопствениците на викендици револтирани од индолентниот однос на локалната власт. Имале средба со градоначалникот на која добиле само ветувања. Најавуваат протести и блокади.

Остатокот од текстот можете да го прочитате на Телма.Спонзорирани линкови

Маркетинг